Search
Close this search box.

11-8-2022

Innerlijke criticus

Je innerlijke criticus is dat stemmetje in je hoofd dat ongevraagd op een negatieve, strenge en veroordelende toon tegen je praat. De innerlijke criticus is nogal perfectionistisch en slaat je bij de kleinste fout om de oren. Het stemmetje hoor je ook alleen wanneer je iets fout doet.

Bijvoorbeeld:
“Ga je dat echt doen? Dat lukt je nooit! “
“Waarom zou je solliciteren.. je krijgt de baan toch niet”
“Je bent echt niet aantrekkelijk”
“Ik zou niet naar binnen gaan, wat zullen ze wel niet van je denken”

Je denkt negatieve gedachten vaak in de ik-vorm (‘ik heb iets verkeerd gedaan’), maar in feite is die stem van je innerlijke criticus helemaal niet jouw eigen stem. Het zijn de dingen die je zijn aangeleerd door de maatschappij, of die misschien wel zijn voortgekomen uit gebeurtenissen uit het verleden.

Een innerlijke criticus is letterlijk en figuurlijk je grootste vijand.
Letterlijk omdat deze criticus je zelfvertrouwen verwoest. En zonder zelfvertrouwen ben je niet de persoon die je graag zou willen zijn.
Figuurlijk is de innerlijke criticus je grootste vijand, omdat niemand zo kritisch naar je kijkt als je eigen innerlijke criticus.

Je moet je innerlijke criticus stoppen. Alleen dan ontstaat er ruimte om te groeien, om de wereld te laten zien wie jij écht bent, en om een leven te leiden waar je zelf voor zou kiezen.

Hoe dan?
Paardencoaching kan helpen bij een criticus in je hoofd. Er zijn verschillende werkvormen die het voor jou visueel kunnen maken waar die criticus vandaan komt en wat je eraan kan doen. Het paard zal reageren op de spanning die daarmee gepaard gaat en je aangeven wat te doen.
Samen met het paard werk je aan het omzetten van de negatieve gedachtes naar positieve gedachtes. Zo leer je met de criticus om te gaan en zal deze steeds minder aanwezig zijn.

Nieuwgierig geworden? Neem contact met me op: noortje@horse2coach.nl of neem contact op via de button hieronder.