Search
Close this search box.
Deel deze blog

Blog: Wat is paardencoaching?

Durf jij jezelf te spiegelen? Paardencoaching is niet, zoals veel mensen denken, het coachen van paarden, maar het coachen van mensen door gebruik te maken van het paard als spiegel. Paarden zijn namelijk extreem goed in het spiegelen van emoties, spanningen, gevoelens en angsten. Tijdens een sessie paardencoaching wordt er niet op het paard gereden, maar kunnen er bijvoorbeeld opdrachten met het paard uitgevoerd worden waarbij het paard de persoon die gecoacht wordt spiegelt. Hierbij spiegelen paarden de belemmerende factoren die spelen bij de persoon.

Een paardencoach analyseert vervolgens het gedrag van het paard, waarop er gericht vragen gesteld worden om tot een gerichte analyse te komen. 

Paardencoaching is een confronterende en eerlijke manier van coaching, omdat paarden dwars door de muur gaan die mensen vaak kunnen optrekken. Een paard is altijd eerlijk en houdt je echt een spiegel voor, zodat jij jezelf weer ‘echt’ ziet.

Voor wie is paardencoaching?

Paardencoaching is erg breed inzetbaar, en kan hulp bieden bij veel verschillende thema’s. Enkele thema’s waar doormiddel van paardencoaching aan gewerkt kan worden zijn:

  • Zelfverzekerheid vergroten;
  • Grenzen aangeven;
  • Zelfverzekerd keuzes maken;
  • Doelen stellen;
  • Rouwverwerking;
  • Mentale en fysieke veerkracht;
  • Stress klachten verminderen. 

Hoe kan een paard helpen bij de ontwikkeling van mensen?

Het paard kan op verschillende manieren bijdragen aan ontwikkeling, maar ook aan herstel. Naast dat een paard steun kan bieden, kan er op een hele positieve manier gecoacht worden. Het paard reageert namelijk op de persoon die voor hem staat, met al zijn gevoelens, emoties angsten en spanningen die deze persoon bij zich draagt. Een paard reageert niet op een muur die mensen op kunnen trekken naar de buitenwereld. Een paard is altijd eerlijk. Hierdoor krijg je meer inzicht in jezelf, en kun je werken aan je ontwikkeling of herstel om jezelf uiteindelijk in de spiegel weer ‘écht’ te kunnen zien. 

Benieuwd of paardencoaching iets voor jou is?

Voel jij jezelf weleens futloos en moe? Wordt je weleens gestrest van bepaalde situaties? Heb je moeite met het maken van keuzes of misschien wel het stellen van doelen voor jezelf?

Dan kan (paarden)coaching jou helpen om je mentale en fysieke veerkracht weer terug te krijgen of ervoor te zorgen dat je minder gestrest bent in bepaalde situaties. Een paard is van nature een gevoelig dier dat gericht is op het scannen van de omgeving en zijn kudde en daardoor ook van diegene die zijn omgeving betreden.

Ben je benieuwd of paardencoaching geschikt is voor jou? Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in om de mogelijkheden te bespreken.